Cenaclul “George Bacovia”, 7 dec 2016

decembrie 7, 2016 în Cenaclu de administrator

Cenaclul “George Bacovia”, 7 dec 2016

Întâlnirea scriitorilor băcăuani a fost condusă astă-seară de Dumitru Brăneanu care a anunțat și tematica întrunirii literare: Nicolae Labiș, decembrie fiindu-i lună aniversară, și versuri lecturate de Constantin Jurubie, din propria creație.

Discursurile celor doi critici Grigore Codrescu și Liviu Chiscop, au fost diferite ca abordare a scrierii lui Nicolae Labiș.

Grigore Codrescu a susținut că viața și opera poetului se definesc cu o  mare tristețe. Viața ca neșansă, azi fiind păreri destul de diferite privind accidentul fatal al tânărului și chiar voci care susțin  redeschiderea procesului morții poetului. Ca operă, Labiș a fost un poet cu talent nativ, dar lipsit de cultură europeană, prins în visul comunismului ca alți tineri de atunci și scriind oda comunismului. La acea vreme comunismul captiva deși era o  utopie. Pe tot parcursul intervenției sale, profesorul Codrescu a fost întrerupt de Liviu Chiscop care a avut o altă viziune asupra operei lui Labiș, a și scris un articol in laudatio cu titlul “Labiș-Fulgerul globular al poeziei române”, afirmând că Labiș este genial, iar poezia sa comunistă este genială, afirmații la care Grigore Codrescu a părăsit sala.

Așteptăm noi intervenții ale celor doi critici care se pot contrazice în argumente literare scrise,cu regretul că nu am ascultat mai multe susțineri concrete ale celor două voci critice.

S-a mai discutat despre primirea noilor membri în USR, veștile de la București nefiind deloc încurajatoare, din cele douăzeci de dosare discutate, aprobându-se în filiala noastră doar doi membri, unul din Iași și al doilea din Neamț…veste care a întristat suficient cât să se afirme că “zgârcenia” de la București nu se justifică și nu se cunosc motivațiile acesteia.

Dumitru Brăneanu a anunțat că următoarea întâlnire a scriitorilor este la Revelionul Scriitorilor organizat de Victor Munteanu în data de 17 decembrie, detaliile vor fi fiind ulterior comunicate.

Poate versurile lui Constantin Jurubie să mai fi atenuat atmosfera acestei întâlniri furtunoase de sfârșit de an și dinaintea alegerilor parlamentare din România, cu acumulările și tensiunile inerente acestei perioade.

A consemnat Cristina Ștefan