Cenaclul George Bacovia a USR Filiala Bacău- 1 Martie 2016

martie 1, 2017 în Cenaclu de administrator

Cenaclul George Bacovia a USR Filiala Bacău- 1 Martie 2016

Întâlnirea a fost condusă de președintele Filialei, Calistrat Costin și a avut ca temă prezentarea liricii Ramonei Roman ( membră a Cenaclului Lira21 și membru în echipa Serilor Literare de la Atelier, îndrumător Cristina Ștefan. Prezența în sală a multor membri USR, a fost salutată și de vicepreședintele Filialei, Dumitru Brăneanu: Valeria Manta Tăicuțu, Nicolai Tăicuțu, de la Râmnic Sărat, Ioan Prăjișteanu, Theodor Calcan, Petru Scutelnicu, Tincuța Horonceanu Bernevic, Florentina Stanciu,  însoțită de mulți elevi de la Liceul Ferdinand I, mulți alți iubitori de literatură.

Versurile Ramonei Roman au fost comentate de Calistrat Costin, Valeria Manta Tăicuțu, Cristina Ștefan. “La o poetă care debutează, care iese în lume adică, este greu să emit decrete de valoare, dar la Ramona am constatat că este vorba de talent, vine din interiorul ei, vocea lirică există, este convingătore. Dar, stilul minimalist a trecut, s-a trecut la o poezie cu vers mai lung și i-aș recomanda să lase liberă exprimarea, să nu decupeze din versuri, că pot apărea trunchiate.”

( VMT)

În partea a doua a ședinței de cenaclu, a citit Mircea Constantin Jurebie, poet care a publicat anul trecut 4 volume de poezie și astă-seară ne-a dăruit unul recent editat sub titlul “Cândva…”Atmosfera a devenit polemică la comentariile versurilor lecturate de Jurebie. Valeria Manta Tăicuțu a susținut că “fiind o cunoscătoare și o practicantă a versurilor în formă fixă recomandă ca  autorul  să-și însușească un vocabular nou. Este o poezie corectă prozodic dar atât, nu spune nimic nou și trebuie un pic de autocenzură la vocabular.” Cristina Ștefan a spus că “vorbim despre vetustețe care trebuie evitată chiar dacă scriem în vers cu rimă,” iar la aceste comentarii dl. Jurebie a reacționat orgolios, cu autosuficiență, ceea ce a inflamat mai tare atmosfera.  Au mai comentat Telu Leonte, George Calcan, Florentina Stanciu, Dumitru Brăneanu. La final dl Rogozan, a certat asistența susținând că “fiecare om trebuie lăsat să scrie cum vrea și cui nu-i place să nu citească”, uitând, probabil, că ne aflam într-un cenaclu literar cu profesioniști. Calistrat Costin, a concluzionat că Jurebie are și versuri foarte inspirate, citând câteva fragmente, considerând că autorul are un scris profesionist. S-au adresat mulțumiri grupului de la Râmnicu Sărat care a dăruit în sală ultimul număr din Revista Spații Culturale, s-au dăruit mărțișoare, flori, felicitări…

Aș numi întâlnirea de astă-seară instructivă, vorba Valeriei Manta Tăicuțu: “să știți că eu nu vin la Bacău cu tămâie. ”

În următoarea ședință s-au anunțat lecturi ale elevilor scriitori, unii deja premiați în proiectul Dintre sute de catarge.

consemnează Cristina Ștefan