CONFERINȚELE BIBLIOTECII-26 IAN. RADU VANCU

ianuarie 24, 2017 în Evenimente de administrator

La 27 iunie 1893, câțiva băcăuani inimoși puneau bazele primei biblioteci publice, din convingerea că Bacăul poate fi mai mult decât un simplu târg de dugheni. Unul dintre cei mai importanți primari ai urbei din toate timpurile, Gheorghe Sturdza, avea să constituie, printr-o donație (fondul de carte al tatălui său, Costache Sturdza), un nucleu în jurul căruia s-a construit, în timp, un reper pentru comunitate. Așa a început povestea Bibliotecii…
A trecut, iată, mai bine de un secol și inițiativa Societății „Cultura” trăiește. Vă invităm, joi, 26 ianuarie, ora 17, la CONFERINȚELE BIBLIOTECII, pentru a duce mai departe această poveste. Pentru a demonstra că spiritul locului rezistă, dincolo de vreme și de vremuri, și că există în Bacău un public pentru care Cartea rămâne un reper fundamental. Pentru a arăta că, într-o lume cu susul în jos, nu e totul pierdut și că valorile spiritului merită împărtășite. Pentru că putem fi ALTFEL.
Vă așteptăm, deci, la prima dintre Conferințele Bibliotecii Județene „C. Sturdza”, pe care o DESCHIDEM, deloc întâmplător, cu un invitat special, Radu Vancu, una dintre vocile cele mai puternice ale generației sale. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, poet, traducător și eseist, invitat la numeroase festivaluri de poezie din străinătate, el a înțeles că locul poetului nu e în turnul de fildeș sau în afara cetății, ci în inima comunității, în mijlocul oamenilor.
Așadar, despre Eminescu, despre Pound, despre „metamorfozele” poeziei, despre (post)modernitate, despre noi și despre multe altele, cu Radu Vancu. Și, last but not least, despre volumul său de versuri „4 A.M. Cantosuri domestice”.

Deschide(m) Biblioteca! Pentru că Bacăul merită!!!

sursa: Adrian Jicu, facebook

Ecouri despre eveniment:

VIOLETA SAVU: “Astazi, la inspirata initiativa a lui Adrian Jicu, noul manager al Bibliotecii Judetene Bacau, poetul si eseistul Radu Vancu a tinut o conferinta despre Eminescu in era post-umana. Discursul sau a inceput putin mai tehnic, prezentand conceptele de post-uman, ne-a prezentat parerea sa in ce masura poezia lui Mihai Eminescu ar avea/sau nu grade de compatibilitate cu aceste concepte. Treptat, discursul sau a devenit din ce in ce mai uman si cald, de altfel finalizand cu o magnifica revelare a esentei operei eminesciene: caldura umana. Un transfer frumos & luminos. Apoi, a fost lansat cel mai recent volum de poezii al lui Radu : “4 A.M. Cantosuri domestice”, despre care ne-a vorbit foarte frumos Elena Ciobanu (poeta, eseista, traducatoare, profesor universitar). Discursul Elenei a fost nu doar erudit, dar a implinit ceea ce este cel mai important intr-o prezentare de carte: a indus publicului interesul pentru opera prezentata.”

VAL MĂNESCU(VARANUS): “Da, încă un pol cultural serios dă semne de viaţă în Bacău – Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău. Lumea noastră întreagă arată prost, dar în glodul bacovian, rarelor sclipiri de diamant care izvodesc de la Centrul Apostu, revista Ateneu, Muzeul De Arta Bacau, Filarmonica Jora şi, încă în renaştere, Teatrul Teatrul Municipal Bacovia, li s-au adăugat azi Conferinţele Bibliotecii. Amicală, fără patetisme, manifestarea gândită de Adrian Jicu a beneficiat de prezenţa redutabilului scriitor Radu Vancu, augmentată de admirabila prestaţie analitică a Elenei Elena Ciobanu. Seducătorul impact al rostirilor celor trei protagonişti a creat starea aceea de imponderabilitate pe care o simţi când citeşti o carte care-ţi place în faţa unui şemineu imaginar, sau vezi un film cu Merryl Streep şi Robert De Niro.”

DAN PERȘA: “Bravo, Vio (Violeta Savu) pentru comentariu şi bravo lui Adi (Adrian Jicu) că deja face să se audă despre Biblioteca Judeţeană ca despre o instituţie culturală (după ce ani de zile a părut moartă în păpuşoi)!”

CRISTINA ȘTEFAN: “felicitari lui Radu Vancu pentru lectia de postumanism, prin perspectiva eminesciana. prin tehnologizare si efectele ei, dar si prin opinii personale la internet și nonrigorile sale sau la subiecte fierbinți( Patapievici, USR). Felicitari, Adrian Jicu, continuare de succes în viitor!”