LANSARE DE CARTE DANIELA MIHĂEȘ

iunie 25, 2019 în Cenaclu de administrator

Cenaclul  “George Bacovia” al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Bacău – 24 iunie 2018

Membrii scriitori ai Cenaclului  “George Bacovia“ al Uniunii Scriitorilor din România. Filiala Bacău s-au întâlnit la ședința lunii iunie 2019, la invitația participării la o lansare de carte a unei autoare din Italia (Roma) , Daniela Mihăeș cu un volum de poezie cu titlul “Doamnă de duminică“.

Deși vremea furtunoasă,  sărbătoarea creștină, Ziua Iiei și a Sânzienelor le-ar fi îndreptat pașii spre alte petreceri  ale timpului liber, scriitorii nu numai că au răspuns invitației noastre, dar au sosit și bine pregătiți pentru eveniment, cu lectura cărții comentată. Atât de comentată a fost cartea lansată, că la un moment dat se risca depășirea timpului alocat de SIF Moldova , conta cost, la închirierea sălii pentru eveniment. Au vorbit despre carte Cristina Ștefan, Viorel Savin, Mioara Băluță, Petre Isachi, Adrian Lungu, dar au intervenit din sală, și alți scriitori: Theodor George Calcan, Doru Ciucescu, Adriana Ambrosie.

Considerente:

Adrian Lungu a venit cu o recenzie documentată, calificativ structurată și exemplificată, apreciată de participanții la cenaclu, poate și de vreo revistă care să o publice, vorbind despre“ stilul curajos de simplu al autoarei cu un conținut sibilinic, un sentimentalism scris în filigran, un buchet de scrisori adresate unui el imaginar“.

Cristina Ștefan a făcut o scurtă prezentare autoarei din Italia, cărții, menționând că editarea unui volum de poezie presupune selecție riguroasă și se face sub îndrumarea unor scriitori și editori cu experiență. “Poezia doamnei Mihăeș relevă talent clar, dar cartea ar fi  putut fi impecabilă cu un pic de îndrumare profesional făcută și acceptată de autor. Sunt poezii inegale,  nici addendele la volum nu sunt prea inspirate. Poezia Danielei este diversă, cu toate că tematica aleasă este unică, și anume poezia erotică. Sunt versuri de dragoste, elegiac compuse, în care familia de cuvinte aleasă exprimă singurătate, durere, tristețe. Întâlnim adesea cuvintele: ură, întrebare, doare, tristețe, moarte, ucis, gol, cădere, inima… creând un tărâm al suferinței. Cu toate acestea, poeta contracarează un eventual exces cu pasaje de satiră, pamflet chiar, ironie și autoironie. Poeta se află în căutarea unui stil personal practicând diversitatea de stil, ritm și prozodie“.

Viorel Savin: “sigur că selecția este importantă, am găsit poezie adeseori în această carte, poezia tristă, cu accente bacoviene. Iată: “arborii, sobor de preoți“, ce metaforă frumoasă, sau “de vorbă cu o frunză“. De altfel, dezbaterea a luat adeseori cursul unor contraziceri cu profesorul Petre Isachi care a părut nemulțumit de argumentele celorlalți vorbitori:“ tema iubirii este una dificilă! și azi este un mare curaj să scrii fără să studiezi, nu este de ajuns să scrii. Trebuie lectură serioasă. Cum să scrii despre iubire când au făcut-o Dante, Petrarca, Shakespeare?“ S-a intervenit din sală cu întrebarea: “Și noi să nu mai scriem despre iubire pentru că s-a mai scris?“ Nervos, scriitorul Petre Isachi a răspuns: “Sunt poeme care mi-au plăcut, dar nu poate rămâne la teme transfigurate de mii de ori, la preluări eminesciene, bacoviene. Mie mi  s-au părut poemele în italiană mai bune, italiana sună mai melodios“. (volumul este bilingv cu traducerea lui Valeriu DG Barbu și a Noricăi Isac)

La final, Dumitru Brăneanu a transmis felicitări autoarei, cu încurajarea de a scrie mai departe, cu invitația de a mai veni în mijlocul scriitorilor băcăuani cu scrierile sale, să preia sfaturile și îndrumările primite și să se simtă detașată pentru criticile constructive primite. Autoarea, emoționată, a subliniat că nu a venit la Bacău pentru laude ci pentru o evaluare clară a scrisului său, a mulțumit pentru eveniment cu promisiunea revenirii în orașul natal, prețuindu-i scriitorii care au onorat-o, citindu-i și comentându-i scrisul.

Următoarea întâlnire va fi în luna august, a anunțat președintele Dumitru Brăneanu și până atunci, Vacanță plăcută!

Consemnează Cristina Ștefan