Evenimentele Bibliotecii Județene Bacău la aniversare

iunie 26, 2019 în Evenimente de administrator

ZILELE BIBLIOTECII – INVITAȚIE-PROGRAM

În perioada interbelică, Bacăul era considerat capitala Moldovei, cunoscând o dezvoltare economică formidabilă, atât în ceea ce privește zona industrială, cât și cea agricolă, care veneau în prelungirea unei mai vechi tradiții negustorești. Explicația acestei dinamici, care va transforma Bacăul din comună urbană în municipiu și va duce la o explozie demografică, ține nu doar de poziționarea geografică fericită și de resursele județului, ci și de interesul pentru școală și pentru propășirea culturală a locuitorilor.
Încă de la mijlocul veacului al XIX-lea, băcăuanii luptă pentru înființarea de școli și pentru înlesnirea accesului la carte, prin înființarea de societăți culturale, de biblioteci și prin încurajarea artelor. Astfel, la 27 iunie 1893, societatea „Cultura” înființa, în clădirea Primăriei Bacău, prima bibliotecă publică. Printr-un apel semnat de primarul G. Sturza, cetățenii erau invitați să asiste la inaugurarea acestei biblioteci, care avea să poarte numele principalului donator, Costache Sturza. Oameni cu viziune, interesați de binele comunității, fondatorii bibliotecii au înțeles că viitorul urbei depindea în mare măsură de educația copiilor și vor face eforturi pentru a asigura accesul la carte și cultură. Roadele se vor vedea peste decenii, când noile generații vor contribui, în diverse moduri, la progresul localității.
Astăzi, Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” este cea mai veche instituție de cultură din Bacău. E o tradiție care ne onorează și care ne obligă să ducem mai departe ceea ce acei oameni generoși, cu dragoste de locurile natale și de țară, au construit. La împlinirea a 126 de ani de la nobilul lor gest, ne amintim, cu recunoștință, de acești vizionari, cărora Bacăul le datorează enorm. Rostul Zilelor Bibliotecii este tocmai de a sublinia eforturile înaintașilor.
În acest sens, vor fi organizate câteva evenimente cultural-artistice, având ca invitați speciali câțiva dintre cei mai importanți scriitori și artiști actuali:Gabriela AdameșteanuOvidiu GenaruBianca CernatPaul Cernat,Carmen Mihaiu (managerul Bibliotecii Naționale a României), Alexandra Usurelu Band, soprana Gabriela Iştoc, scriitoarea pentru copii Mădălina Rotaru și pictorul Badita Ioan Maric. Pe de altă parte, pentru promovarea spiritului locului, editura bibliotecii va tipări, în premieră, „Monografia Liceului Principele Ferdinand”, de Lascăr Veniamin, manuscris aflat în patrimoniul Colegiul National “Ferdinand I” Bacau.
Vă invităm, așadar, în zilele de 27 și 28 iunie 2019, să marcăm, împreună, cei 126 de ani de bibliotecă publică, prin conferințe, lansări de carte, vernisaje, concerte și alte evenimente-surprize, pregătite de actuala echipă a bibliotecii pentru comunitatea băcăuană. Ele sunt realizate, ca de fiecare dată, cu sprijinul Consiliul Judetean Bacau (ordonatorul de credite al bibliotecii) și cu ajutorul unor instituții și oameni care ni s-au alăturat: Biblioteca Națională a României, Editura PoliromEditura Junimea, Casa de pariuri literare, Teatrul Municipal Bacovia, Centrul de Cultura George Apostu Bacău, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Universitatea „George Bacovia” Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Bacău, Asociația Patrimonium Bacoviensis, Librăria Vasile Alecsandri.
Parteneri media sunt: TVR Iași, Radio România Actualități, Radio România Iași, „Deșteptarea”, EUROTV Bacău, TELE1 Bacău, Mesagerul FM, „Jurnal de Bacău” și revista de cultură „Ateneu”. Sponsori: Evial Flower Art, Valhalla și EliteMob.
Intrarea la evenimentele din cadrul Zilelor Bibliotecii este liberă.
Vă așteptăm cu drag!

sursa: Biblioteca Județeană “Costache Sturdza” Bacău – evenimente Facebook

De peste 5 decenii, Ovidiu Genaru trăiește o frumoasă&năbădăioasă poveste de dragoste&de război cu Poezia. S-au adunat, în acești ani, câteva zeci de volume și 5 antologii. Despre cel mai recent dintre ele, „La opt, gaura cheii și alte patimi”, discutăm joi, 27 iunie, la împlinirea a 126 de ani de bibliotecă publică în Bacău. Îl va provoca&modera unul dintre cei mai credibili critici ai generației de mijloc, Paul Cernat. Seara va fi desăvârșită de una dintre cele mai speciale & sensibile voci actuale, Alexandra Ușurelu, într-un concert special, oferit băcăuanilor de biblioteca județeană, cu sprijinul Consiliului Județean Bacău.
Cu cel mai recent roman semnat Gabriela Adamesteanu, „Fontana di Trevi”, ne întâlnim vineri, 28 iunie 2019, ora 18.00, la Teatrul Municipal Bacovia, cu ocazia Zilelor Bibliotecii, într-un dialog moderat de Bianca Cernat.
Seara de gală va fi completată de recitalul sopranei Gabriela Iştoc, acompaniată de Ciprian Sicinschi, Alexandra Elefterescu Tabacaru, Timilie Alexandru și Mihai Epuran.
Vă așteptăm cu drag! Intrarea, liberă. Evenimentul este realizat, ca de fiecare dată, cu sprijinul Consiliul Judetean Bacau.
MĂDĂLINA ROTARU – „POVESTE DE SERTAR”

Zilele Bibliotecii sunt și pentru/despre copii, fiindcă ei sunt cititorii noștri fideli. Îi așteptăm joi, 27 iunie, ora 11.00, la secția pentru copii, unde vom lansa cel mai recent volum semnat de Mădălina Rotaru, „Poveste de sertar” („Casa de pariuri literare”, 2019), despre care va vorbi colega noastră Virginia Stelea.
Tot atunci vom inaugura un colț al poveștilor, unde le-am pregătit jocuri, jucării și cărți pentru copii.