LANSARE DE CARTE – DORU KALMUSKI
iunie 3, 2018 în Evenimente de administrator
Vă invităm la Cenaclul “GEORGE BACOVIA”, al Filialei USR Bacău, miercuri 13 iunie, orele 17, la sediul USR Bacău.
Întâlnirea va prilejui evenimentul:
LANSARE DE CARTE – DORU KALMUSKI
Volumul lansat: MESAJ CĂTRE MANECHINE, Editura Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2018.
Doru Kalmuski, membru al USR din anul 1990 și fondator al Filialai Bacău, lansează al șaptesprezecelea volum.
Considerente critice:
“Cartea “Mesaj către manechine” scrisă de Doru Kalmuski face parte dintre acelea care trebuie citite şi recitite. Este o carte de literatură cultă, scrisă la un înalt nivel literar, care impresionează prin aria tematică exhaustivă şi prin vivacitatea abordărilor şi a ideilor exprimate.
Autorul este tranşant cu lumea şi cu viaţa, extraordinar de sincer şi de lucid.
Nu sunt de acord cu toate concluziile domniei sale, dar, modul de abordare a realităţii şi al lumii transcedentale este captivant.
Îi mulţumesc lui Doru Kalmuski pentru această carte şi îi doresc să mai aibă Răgaz, Putere şi Luciditate până când se va întâlni cu Infinitul.”
Neculai Lupu – Rector al Universităţii George Bacovia
“Mesaj către manechine e o carte care se trăiește, care se citește nu cu stiloul, ci cu bucuria libertății de gândire în mână. Nimeni nu trăiește nedomesticit, neadaptat, deci toți avem la pachet porții mai mari ori mai mici de lașități, momente de simulare. Diferența este că unii recunosc asta, alții se exclud cu fervoare, arătându-i pe ceilalți cu degetul.
Personajul principal este impostorul. Acest specimen duplicitar, „simulând grandoarea” – cel mai prețios produs de „macerare și maturare a fermentației sociale”.
Bâlbâieli, disimulări, grimase în dublu registru – celor invitați să participe la acțiunile lui. Ochi holbați, căutări de cuvinte care să nu trezească suspiciuni, să nu supere pe mai-marii urbei, despre care D.K., ca nimeni altul, a avut curajul să scrie.”
Cornelia Ichim-Pompiliu- Din dramă în vodevil (sau Marotele noastre cele de toate zilele)
Pentru a fi înţelese cele 110 glosse kalmuskiene cu titluri revelatoate (Lideri castraţi, Armonia şi răgetul, Mahalaua Facebook, Idiotul competent, Cei patru orbi, Cadavre de idei, Statul sunt eu, Decalogul lui Kalmuski, Nazismul erbivor şi placenta europeană, Revoluţie şi revelaţie, Exodul etc.) avem nevoie de o gândire organică, critică şi lipsită de prejudecăţi.
Mesajul către noi, manechinele, este când cel al nebunului, când cel al geniului: „Nebunul şi geniul suferă de aceeaşi maladie cerebrală. Geniul rămâne doar nebunul pe care lumea l-a înţeles” (p.180). Mă întreb ce se crede în sinea lui D. K.: un înţeles sau un neînţeles?
Petre ISACHI – Doru KALMUSKI, un gânditor cioranian
Purtând povara propriei închipuiri, dar și a celor de la începuturi până astăzi, utopistul destructurează: A fi om în adevăratul sens al cuvântului nu presupune nimic mai mult decît a te ridica la înălțimea nimicniciei tale. Pitite sub umbrela unor (sub)titluri inocente (dacă există așa ceva, mai ales la Doru K.!), mesajele acestei cărți nu mai pot fi citite (doar) ca literatură, ci ca (o) învățătură de minte. Asta, în cazul în care acceptăm utopia de-a ne afla și justifica un rost pe aceste meleaguri terestre… Evident, înafara rostului-fără-de-rost, al manechinului din vitrina existențial-publicitar-derizorie în care ne complacem. Sunt disecate, rând pe rând (și rând cu rând) concepte, clișee, rituri și mituri, iluzii, ambiții, superficii, patimi și pătimiri, într-o succesiune și presiune ce devin, de la un moment dat, sufocante. Insuportabile, mai ales moral (dar și fizic, pentru cei mai slabi… de înger), întrucât trebuie să fii cam prea nesimțit, ca să ți se spună verde-n față cine-mi ești, iar tu să te prefaci (cum se și întâmplă) că-i vorba despre un altul, mereu despre un altul, nu (și) despre tine. Nicolae TURTUREANU – Patimile după Doru K.
Vor recenza volumul: Dumitru Brăneanu, Petre Isachi, Neculai Lupu, Emilian Marcu, Cornelia Ichim Pompiliu, Nicolae Turtureanu.