Lansare de carte – Oana Mihaela Savin/24 ian.2019

ianuarie 24, 2019 în Evenimente de administrator

Evenimentul care a deschis anul literar la Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România a coincis cu sărbătoarea Unirii Principatelor Române și s-a dovedit a fi fost o întrunire plină de vervă, umor, alocuțiuni inspirate despre cartea Timpul meu de singurătate a Oanei Mihaela Savin. “Despre cartea asta aș scrie cât la o lucrare de doctorat” a spus criticul Petre Isachi. Un talent autentic, Oana Savin a scris o carte în limbaj modern, internațional, actual.

Despre volumul lansat au vorbit scriitorii Petre Isachi, Cristina Ștefan, George Calcan, Violeta Savu, Mara Paraschiv, Cecilia Moldovan, Constantin Giurgiu, intrunirea fiind moderată de președintele filialei, Dumitru Brăneanu. O atmosferă de interactivitate și umor a susținut lansarea volumului”Timpul meu de singurătate – pagini de jurnal” al tinerei scriitoare, revenită de curând în țară după 15 ani petrecuți în Canada cu familia. Reluarea scrisului s-a dovedit a fi o bună alegere pentru că volumul lansat este o reușită, fiind prezentat in laudatio de toți vorbitorii.

Petre Isachi: Autenticitatea, forța de persuasiune, densitatea idearică, ambiguitatea, verosomilitatea, proiecția multiplă și poliedrică a stărilor, simbolistica aparent banală, sinceritatea( care nu este în literatură o chestiune etică, ci una estetică)revelă vocația certă de romancier a scriitoarei româno-canadiene, Oana Mihaela SAVIN.

Cristina Ștefan:

Partea jurnalistică a volumului este dinamică, imprevizibilă, tinerească și modernă. Cum să nu te conectezi imediat la întâmplări casnice ale unei familii tinere, cu doi copii,  care a locuit 15 ani în Canada, cu visele ei de aur pe tărâm străin și care revenită în țara de baștină , pentru că nu a conceput altfel, având multe de așezat la locul lor, de readaptat, dar și de criticat cu justețe. Un stil proaspăt, o scriitură caldă, are umor și o anume dorință de a fi  justițiară, are salturi la trambulina timpului și, așijderea,  la groapa de nisip a existenței. Ce este de necontestat la cartea Oanei Mihaela Savinb ar ține de o paletă coloristică literar foarte diversă,  într-un același volum, ca și cum cuprinde lumea felurită și feliată deodată.

Oana Savin: mulțumind pentru participarea a mulți scriitori, autoarea a subliniat câteva teme ale avatarurilor sale creative și spre bucuria lectorilor volumului, a confirmat că va continua să scrie: când am revenit în țară, gândul că îmi voi relua scrisul m-a încurajat…m-a susținut.

Un eveniment minunat, o participare aleasă, o concluzie limpede că ne-am îmbogățit biblioteca prin acest volum scris cu talent.

Cristina Ștefan