LANSARE DE CARTE- PROPRIETARUL DE FERICIRE- MIRCEA BOSTAN/ 16 nov. 2017
noiembrie 16, 2017 în Evenimente de administrator
Aș numi evenimentul de azi “eleganță”, pentru că atât spațiul întâlnirii cât și distinșii invitați au avut prerogativele acestui cuvânt. La Biblioteca “George Radu Melidon”, din Roman, directorul acestei instituții, Cristina Panaite a prezentat amplu atât cartea lansată cât și pe autorul Mircea Bostan, într-un discurs formulat literar, frumos, preocupat cu reperele determinante carierei sale literare, dar și biografice importante. Fiind născut în Bacău, membru al Filialei USR Bacău, aflându-se la al optulea volum editat, Mircea Bostan a primit aprecierile președintelui filialei USR, Calistrat Costin, ale colegei de filială, Cristina Ștefan și ale scriitorului Gheorghe AM Ciobanu, discursul venerabilului om de cultură romașcan fiind amplu, in laudatio, argumentat, cunoscându-l pe autor de pe băncile școlii. Prezența distinsului scriitor a fost cu adevărat un success al evenimentului.
Gheorghe A. M. Ciobanu (n. 25 martie 1925, Roman) este un profesor, care și-a consacrat eforturile promovării activităților culturale. S-a făcut remarcat pe plan local și ca eseist, publicist, critic de artă, muzicolog și scriitor.( WIKI)
A susţinut peste trei mii de conferinţe, pe diverse teme, e o adevărată enciclopedie. A publicat peste 1000 de articole, gen eseu, în peste 20 de publicaţii periodice: Ştiinţă şi tehnică, Convorbiri literare, Ateneu, Antiteze, Psihologia, Ziarul de Roman şi altele. A colaborat la realizarea a 15 volume colective şi a scris 15 cărţi.
Câteva considerente ale invitatilor:
Calistrat Costin: Mircea Bostan este un adevărat poet și mă bucur că a confirmat susținerea mea de a deveni membru al filialei noastre. Cartea de față cuprinde poeme din mai multe genuri, reușite toate, și o recomand cu toată seriozitatea la lectură. Te felicit și așteptăm noi volume de calitate.
Cristina Ștefan: Nu întâmplător titlul cărții este Proprietarul de fericire– poezia care dă titlul volumului este cheia acestui volum de sorginte existențialistă- tematica favorită a autorului- răspunsul poetic fiind revolta, sarcasmul, autoironia, sugestia permanentă a denaturării vieții, a decadenței, din “zona sfârșeniei”, cum spune autorul. Limbajul colocvial, arțagul poetic, foarte la modă azi, exprimarea directă, aspectele sociale, politice, economice contrabalansează prin dinamică acest lirism bacovian. Nu este unul al târziului, al pustiului, MB fiind un luptător, un revoltat și un revoluționar al vremurilor noastre. El propune soluții…
Gheorghe AM Ciobanu: Mircea Bostan este un om erudit și astă- seară îmi vine în minte numele Marin Sorescu… L-aș asemăna cu Eugen Ionesco pentru că nu-i scapă nimic din tarele omenirii și are el acidul bostanian cu care le tratează. I-am fost alături încă de la debut și mă bucur să mă aflu aici …
La final am fotografiat splendida clădire a Bibliotecii Romanului, recent restaurată și oamenii zâmbitori care ne-au găzduit. Da, un eveniment elegant. Mircea Bostan, azi înconjurat de familie, de colegi, de prieteni a fost pentru un timp Proprietar de fericire.
Cristina Ștefan