REVISTA ATENEU 610

iunie 30, 2020 în Reviste de administrator

A apărut REVISTA ATENEU,  numărul 610/iunie 2020, CU DEDICAȚII AMPLE PENTRU SCRIITORUL CONSTANTIN CĂLIN, la împlinirea vârstei de 80 de ani. La mulți ani!

Transmite Arian Jicu:

ATENEUL & CONSTANTIN CĂLIN

Numărul 610 al „Ateneului” îl are în prim-plan, în chip firesc, pe Constantin Călin, care a împlinit, de curând, 80 de ani.
Despre Domnia sa scriu, cu admirație&nostalgie, Ileana Mălăncioiu, Theodor Codreanu, Tiberiu Ionescu, Ion Dinvale, Carmen Mihalache și Marius Manta. Dar și un ipochimen care nu s-a mulțumit să-i schițeze un portret („Reperul Călin”), ci a făcut și o cronică la recenta sa carte, „Zigzaguri. Accente și jurnal”.
Iată-i finalul: „Zigzagurile” sunt veritabilă proză de idei. Scrisă cu minte limpede și cu mână sigură, cum rar găsești în literatura de astăzi. În ele se întâlnesc, într-o proporție indicibilă, sentimentalismul cu luciditatea, rațiunea și simțirea. Tăioase, ele nu devin ațoase. Critice, dar nu didactice. „Singur și pieziș”, Călin refuză, ca Emirul macedonskian, drumul drept. Dar nu o face ostentativ, ci pentru că respinge convenția și superficialitatea. Scrisul zigzagat îi permite să pună accentele corecte. Nu e nimic rebarbativ în aceste miniaturi literare, care mi-au amintit de Gavril Uric și de Ilie Miniat. Le definește un moralism așezat, nu lipsit de un umor pe care Constantin Călin îl administrează, farmaceutic, în sensul clasicului ridendo castigat mores. Iar cartea de față nu face decât să confirme un adevăr: Constantin Călin e un meseriaș al condeiului.”
Lectură plăcută! (www.ateneu.info)