Sărbătoriți în noiembrie – Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România

noiembrie 12, 2019 în Evenimente de administrator

PLUMB NOV/2019

NICOLAE MANOLESCU

Președintele Uniunii Scriitorilor din România împlinește 80 de ani. Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, s-a născut la 27 noiembrie 1939 în Râmnicu Vâlcea. Critic și istoric literar, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române, Nicolae Manolescu a   activat  ca politician după Revoluția din 1989, fiind  fondator al Alianței Civice și Ambasador al României la UNESCO.

Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în anul 2008, într-o ediție definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității bucureștene l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

Membrii Filialei Bacău din Uniunea Scriitorilor din România îi urează mulți ani de creație în critica literară, sănătate,  putere de muncă și satisfacții în ale scrisului în întregirea marii sale opere. La mulți ani!

PETRE ISACHI- 17 NOV 1939, 80 de ani

GRIGORE CODRESCU, 22 NOV, 1938, 81 DE ANI

OVIDIU GENARU, 10 NOV. 1934, 85 DE ANI

VASILE GHICA, 8 NOV 1940, 79 DE ANI

ADAMESCU CEZARINA, 1 NOV. 1951, 68 DE ANI

ADRIAN BOTEZ, 10 NOV 1955, 64 DE ANI

THEODOR CALCAN, 7 NOV 1950, 69 DE ANI

MIHAI HANGANU, 12 NOV, 1946, 73 DE ANI

AUREL POP, 22 NOV. 1949, 70 DE ANI

La mulți ani cu sănătate și realizări frumoase ale scrisului!

PETRE ISACHI – La 80 de ani, o vârstă a împlinirilor de viață și literare, criticul literar a realizat frumoase izbânzi pe toate planurile vieții. Cu una din cele mai bogate opere critice care conține mii de studii, eseuri, articole, cronici, anul acesta a luat Premiul USR, Filiala Bacău pentru volumul DOCUFICȚIUNI CRITICE, VOL.I, II, III, IV. – CARTEA ANULUI

Din opera sa amintim: Convorbiri imaginare cu Jorge Luis Borges, Despre mine şi Dalila, Amanta de proximitate,  Autoportret în oglindă,  „Zburătoru”, o revistă lovinesciano – optzecistă. Repere istorico – literareRomanul, încotro? ?, Fals tratat de istoria romanuluiPsalmii arghezieni şi problema devenirii creştine,  Vasile Voiculescu, Ultimele sonete … sau cum se elimină Complexul Shakespeare. Câteva bijuterii de cronicar:

„Criticul literar trebuie să se apropie de carte fără ură și părtinire”; „Identitatea criticului intră în dialog cu opera pe care o interpretează; „Subiectivitatea interpretării nu dispare nici în ecuațiile matematicianului”; „Criticul trebuie să interpreteze ficțiunea ficțiunii”; „Doar ficțiunea nu-și minte interlocutorii”; „Spune-mi de ce teme ești ales, ca să-ți spun cine ești”; „Spiritul critic creează, spre deosebire de imaginație care imită”; „Primul critic al operei sale este însuși autorul”; „Întrebarea onestă, necesară, imperativă are de partea ei eternitatea. Răspunsul meu, succint, este efemer și încărcat de generalitate”; „Apariția unei capodopere schimbă ordinea simultană a genului/speciei”; „Judecăm Opera în autonomia sa, dar și în totalitatea conexiunilor posibile”; „Orice critică are ceva din ambiguitatea și autoritatea oracolului”; „Lăsăm deschisă întrebarea: trăiește criticul doar ca parazit al spiritului? Sau, altfel exprimat, în discursul critic totul este derivat dintr-o umanitate de împrumut?”.

Îi dorim mulți ani cu sănătate și scris inspirat de știința, eudiția și pregătirea sa profesională de înaltă clasă! Colegii din Filiala USR Bacău îi urează LA MULȚI ANI FRUMOȘI!

OVIDIU GENARU

Poetul băcăuan cel mai vizibil la ora actuală, nominalizat la marile premii literare, câștigător al MARELUI PREMIU OPERA OMNIA, la recenta ediție Toamna bacoviană a scriitorilor la USR, Filiala Bacău, Ovidiu Bibire s-a născut la 10 nov. 1934 la Bacău, fiul lui Constantin și Maria Bibire. După terminarea liceului în Bacău, urmează Institutul de Cultură Fizică din București, din 1953 până în 1957. După absolvirea institutului, lucrează ca profesor de gimnastică la Școala Sportivă din Bacău, 1957-1966. A fost încadrat ca redactor la revista Ateneu 1966-1974 , profesor la Institutul pedagogic, 1974-1980, muzeograf la Casa memorială George Bacovia din Bacău, 1980-1998. Debutează în revista Luceafărul, în 1964. În anul 1966, îi apare primul volumul de versuri Un șir de zile, în colecția „Luceafărul” a editurii Editura pentru Literatură.

OPERA:
Un șir de zile. Versuri, București, 1966;
Nuduri. Versuri, București, 1967;
Tara Ini pi, versuri. Bucuresti, 1969;
Weekend in oras. Roman. București, 1969;
Patimile după Bacovia, versuri. București, 1972 (ed. II, postfata de R. C. Cristea, 1986);
Bucolice, versuri. Iași, 1973;
Elogii. Poezii, București, 1974;
Goana după fericire, versuri, Bucuresti, 1974;
La margine de paradis, in Teatrul. nr. 5, 1976;
Madona cu lacrimi. Poezii, Cluj-Napo-ca, 1977;
Fidelitate. Roman, Iași, 1977;
Viața particulară, în Teatrul, nr. 7, 1977;
Iluzia cea marc. Roman. București, 1979;
Cafeneaua subiectelor. Schițe, Iași, 1980;
Exerciții de forță și echilibru, jucată de Teatrul dramatic .,G. Bacovia”. Bacău. în stagiunea 1980/1981;
Poeme rapide, lași. 1983;
Flori de cîmp. Poezii, București, 1984: Am mai vorbit despre asta, versuri. Iași .Traduceri: VI. Holan. Noapte cu Hamlet. Versuri, în colaborare cu D. Sesanu, cuvînt inainte de O. Genaru, București. 1974.

Poezia sa este tradusă în: spaniolă, rusă, italiană, sârbă, engleză, germană,
franceză, suedeză ş.a,

Premiat de Asociaţia Scriitorilor din Iaşi, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul “G, Bacovia” al revistei Ateneu, Premiul  Turnirului de Poezie”, ediţia a VII-a, 2017, Premiul BALCANICA OPERA OMNIA la Festivalul Poeților din Balcani Brăila ediția a XI-a.

Anul acesta, În Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti, a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, moderată de Nicolae Manolescu, preşedintele USR, OVIDIU GENARU A PRIMIT PREMIUL PENTRU POEZIE, cu volumul La opt, gaura cheii şi alte patimi» – cea mai bună carte de poezie din 2018”. Astfel, poetul  câştigă pentru a doua oară (primul în 1974, pentru volumul „Goana după fericire”) Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Felicitări cu mândria de a fi concetățeni! Îi dorim LA MULȚI ANI DE CREAȚIE  LITERARĂ PREMIATĂ ȘI SĂNĂTATE DEPLINĂ!

CONSEMNEAZĂ Cristina Ștefan, USR Bacău