Seara literară, 17 nov. 2016
noiembrie 17, 2016 în Proiecte culturale de administrator
Seara literară, 17 nov. 2016: Tincuța Horonceanu Bernevic- lectură, Premiere la Concursul “Dintre sute de catarge”
Unei seri literare, rezumatul îi poate fi trunchiat, banal, o înșiruire de nume și fapte, fără redarea exactă a atmosferei și emoțiilor, fără momentele unice date de sensibilitatea unor versuri sau bucuria primirii unui premiu. Dar, întru memorare, scriu câteva crâmpeie de reținut diaristic.
Întâlnirea de astă-seară a avut ca invitați pe președintele Filialei USR Bacău, Calistrat Costin, vicepreședinte Dumitru Brăneanu, directorul Revistei Plumb, Ioan Prăjișteanu, scriitori, critici literari, profesori.
În prima parte, scriitoarea Tincuța Horonceanu Bernevic a citit, dintr-un volum în pregătire, versuri noi, pline de sensibilitate și au vorbit despre această lectură Calistrat Costin, Theodor George Calcan, Grigore Codrescu, Daniel Nicolescu. Felicitând-o pe autoare pentru recentul premiu la Concursul Naţional de Literatură „Ioan Slavici”, organizat de revista de cultură „Tribuna”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, Cristina Ștefan a citat din versurile Tincuței Horonceanu Bernevic:
“dacă trăgeai cu ochiul vedeai că seninul e nesfârșit
și ar putea ajunge la toată lumea
dacă Dumnezeu s-ar hotărî într-o zi să ni-l împartă nouă.”
Premierea participanților, la Concursul “Dintre sute de catarge”, a început cu aprecierea acestei acțiuni, ca imbold în scrierea literară de către elevi și studenți băcăuani. Participarea în număr mare a elevilor ( peste 130 de concurenți) din toate mediile școlare, din toate localitățile județului, vădește că interesul pentru literatură și scris este menținut în pofida atmosferei negative, profesorii îndrumători reușind să selecteze elevi care scriu cu pasiune și talent. Dumitru Brăneanu a făcut o scurtă analiză a proiectului, greutăți inerente, impedimente, dar a conchis că după șase luni de muncă, selectare, publicare, tipărire reviste, proiectul se materializează cu aceste premii și, sperăm, cu antologia “Dintre sute de catarge”, carte de peste 200 de pagini, aflată în lucru.
Un mesaj frumos, care a inspirat acest concurs, lectura poeziei omonime a lui Mihai Eminescu de către Calistrat Costin a fost momentul care a deschis decernarea premiilor.
Premiile acordate:
Premiile acordate:
Premiul III, Poezie, Maria Marchiș- C. N. Gheorghe Vrânceanu Bacău
Premiul III. Proză- Teodora Georgia Puiu, Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, Bacău
Mențiuni:
Georgiana Barcan C.N. „Gheorghe Vrânceanu”, clasa a XII-a, actual la studii în Anglia
Dana Zetu- cls a XI-a, C.N. Ferdinand I, Bacău,
Ciprian Murariu, cls. a III-a, Colegiul Național „George Apostu”, Bacău,
Mădălin Florin Soci- cl. a VIII-a C, ȘCOALA GIMNAZIALĂ VLADNIC,
COM. PARINCEA,
Maria Ilie – Slănic-Moldova, cls a XI-a, C. N.„Dimitrie Cantemir” Onești,
Bianca Ioana Mareș-cls a XI-a, Liceul Teoretic „Spiru Haret” Moinești,
Mihaela Şalău, cls. a X a B, Buhuși,
Mihaela Beruică, X-B, Buhuși,
Alexandra-Milena Coadă, clasa a IV-a Școala Gimnazială „Vasile Borcea”, Berești-
Bistrița,
Diana-Elena Iordache, Cl. a VI-a, C. N.Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” Bacău,
Gheorghe Sorina, Clasa a XI-a D, Colegiul „Mihai Eminescu“, Bacău.
Premiile I și II nu s-au acordat.
Copii și profesori au vorbit cu emoție dar și cu siguranță în viitorul lor literar, iar mulțumirile, bucuria, cuvintele alese cu grijă au convins de necesitatea acestui proiect cultural. Sperăm că la Consiliul Județean Bacău, un astfel de demers reprezintă viitorul nostru cultural, are însemnătatea perspectivei literare pentru generațiile viitoare de scriitori, de viitori adulți dăruiți culturii.
“Vom continua și în viitorii ani!” spunea Dumitru Brăneanu.
Cristina Ștefan, 17 nov. 2016