O întâlnire literară la Buzău, 26 nov. 2016

noiembrie 26, 2016 în Cenaclu de administrator

O întâlnire literară la Buzău

Zi de sfârșit de noiembrie, drum lung pe vreme cețoasă și un grup de scriitori din Filiala USR Bacău care au pornit spre Buzău la invitația colegilor de Filială, scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu și scriitorul Nicolae Tăicuțu.  Întâlnirea a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău, într-o sală cu un decor splendid, un amestec vintage cu new age,  iar gazdele au reușit o atmosferă plăcută, literară și prietenească. S-au întâlnit membrii Cenaclului Ante-Portas, Laurențiu Belizan, Roxana Mihaela Boboc, Alexandru Bolache, Petruța Niță, Laura Cozma, Gina Zaharia, Simina Maria Sima, cu membrii Cenaclului “Vasile Voiculescu”, Dan Camer, Stan Brebenel, Mihai Macovei, Gheorghe Oncioiu, membrii acestui cenaclu fiind și în Filiala USR Bacău: Nicolae Pogonaru, Lucian Mănăilescu, Emil Niculescu, Dumitru Pană. Tot din Buzău au sosit  scriitorii Teo Cabel și Costel Suditu.

Din Bacău au venit scriitorii, Ion Prăjișteanu, Petre Isachi, Cecilia Moldovan, Adrian Lungu, Cristina Ștefan. Toți invitații la reuniune au citit din creația proprie, au anunțat ultimele apariții editoriale, reviste, activități,  afirmând aprecierea pentru un astfel de cenaclu extins care reunește membrii Filialei Bacău, locuitori în orașe diferite cu tineri scriitori sau autori care nu fac parte dintr-o comunitate literară, dar frecventează astfel de întâlniri între scriitori.

Câteva ore de literatură au strâns stiluri literare diferite, vârste diferite și aprecieri, comentarii, umor, chiar și scurte tachinări. Câteva considerente:

Petre Isachi: “am fost foarte atent la lectura textelor invitaților, m-a interesat înrâurirea pe care o are scriitorul Vasile Voiculescu, mentorul acestui cenaclu, comparativ cu influența bacoviană la Bacău. Pot spune că stilurile de scriere sunt foarte diferite și s-ar putea analiza și studia mai mult acest genial scriitor, uitat pe nedrept în literatură. Este frumos ce se întâmplă la dumneavoastră, este frumos și pentru că de la astfel de întâlniri plecăm îmbogățiți literar.”

Ion Prăjișteanu: “Despre revista Plumb, știți cam care este volumul de muncă pentru editarea unei astfel de reviste dar avem colaboratori buni și în rândurile dumneavoastră, mă bucur să ascult versuri bune de la tinerii buzoieni, trimiteți materiale să vă publicăm.”

S-au dăruit cărți, autografe, s-au schimbat impresii și ar fi o singură unanimitate, la final, cea care a cerut repetarea unor astfel de întâlniri.

 

Cristina Ștefan