SIMPOZION la Centenarul “Alexandru Piru”- Univ. “Vasile Alecsandri”- 22 aug 2017

august 22, 2017 în Evenimente de administrator

 

Profesorul Ioan Dănilă, conferențiar la Universitatea Vasile Alecsandri Bacău a moderat întâlnirea scriitoricească dedicată băcăuanului academician Alexandru Piru, de la a cărui naștere se împlinesc azi 100 de ani. Alocuțiunile profesorilor filologi prezenți au fost pline de date biografice inedite: prof. Grigore Codrescu, prof. Gheorghe Neagu, prof. Aurel Jămneală l-au cunoscut în calitate de studenți, mai tîrziu de colaboratori la viața culturală a Bacăului, de care eminentul dascăl a fost foarte legat. “Iubea Bacăul și pe băcăuani”.(G Codrescu)

“Cu o contribuție inestimabilă la istoria literaturii (a fost asistentul lui George Călinescu iar istoria sa literară reeditată, Istoria literaturii române de la origini și pînă în prezent, poate cea mai bună și completă, nu merită uitarea. Bacăul ar trebui să aibă acest nume pe frontispiciul vreunei instituții.” – Grigore Codrescu

Gheorghe Neagu, apropiat lui Alexandru Piru, a evocat amintiri dar și tristeți din perioada profesoratului lui Alexandru Piru, amintiri din perioada postrevoluționară când l-a propus senator de Bacău (academicianul este născut în Mărgineni Bacău) și a prezentat și o fotografie valoroasă, un tablou de absolvență, în care apare profesorul Piru. Au evocat amintiri profesorii Codrescu, Filioreanu, scriitorul George Calcan, primarul comunei Mărgineni, într-o atmosferă omagială distinsă.

Profesorului Ioan Dănilă, căruia i se datorează acest eveniment cultural, i se cuvin felicitări și speranțe că instituțiile abilitate vor auzi mesajul acestui centenar omagiat, redându-i lui Alexandru Piru locul binemeritat în cultura băcăuană, făcându-l vizibil și cunoscut și tinerei generații.

 

Cristina Ştefan