Zilele Centrului de Cultură “George Apostu”: SPECTACOLUL CĂRȚII – GHEORGHE IORGA

mai 1, 2019 în Evenimente de administrator

Centrul de Cultură “George Apostu”


Centrul de Cultură „George Apostu” organizează joi și vineri, 9 – 10 mai 2019, cea de a XXIV-a ediție a proiectului cultural ZILELE CENTRULUI „GEORGE APOSTU”.
Manifestările culturale vor debuta în după-amiaza zilei de joi, 9 mai – ora 17.00, la Teatrul Municipal „Bacovia”, cu Spectacolul Cărții: S.G.L.L – Sādegh Hedāyat, Editura Limes, 2018 – traducere din limba persană, cuvânt-înainte, note și comentarii de Prof.dr. Gheorghe Iorga. Despre carte și autor vor vorbi Adrian Jicu, Marius Manta și Gheorghe Geo Popa.
În cadrul manifestării ZILELE CENTRULUI „GEORGE APOSTU” publicul va fi invitat într-o călătorie muzicală alături de Cvartetul Consonanțe care, împreună cu soprana Gabriela Iștoc, va interpreta selecții din arii celebre de operă și un variat repertoriu de muzică de cameră.
În ziua de 10 mai – ora 17.00 Centrul de Cultură „George Apostu” va invită la conferința susținută de Acad. Alexandru Boboc cu titlul „Eminescu și cultura europeană”.
Evenimentul va continua cu Spectacolul Cărții: „Amanta mea Thalia” – Mircea M. Ionescu, Editura Palimpsest, 2019. Despre carte și autor va vorbi Ion Fercu.
Manifestările culturale vor continua cu expoziție de pictură „Lumea lui Mac”ce va fi prezentată de criticul de artă Pavel Șușară.
Cu această ocazie, va avea loc lansarea albumului de artă a artistului Dumitru Macovei, editat cu sprijinul Municipiului Bacău și lansarea revistei Vitraliu, numărul 50, dedicat Centenarului Marii Uniri. Semnăturile unor nume de prestigiu național și internațional ale Academiei Române, ale unor scriitori și oameni de cultură de renume, precum și a unui mare număr de cadre universitare, poeți consacrați și debutanți vin să sporească importanta acestei reviste pentru comunitatea locală și națională.
Programul cultural pentru anul 2019 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub genericul „Identitate, alteritate, spirit european”.

„S.G.L.L.”(opțiunea mea pentru titlul acestei culegeri), scrisă tot în 1993, e o povestire cu pretext SF, o antiutopie, unde Hedāyat imaginează o societate viitoare terifiantă. Spre deosebire de textele clasice ale genului, viziunea despre progres, despre evoluția științei și tehnicii are parte de un sfârșit de coșmar pe cât de implacabil, pe atât de… uman, prea uman în germene: o catastrofă. Tradiționalului “struggle for life” i se substituie, constatare teribilă, principiul “struggle for death”. Societatea imaginată de Hedāyat se află în culmea progresului; aici, toate nevoile sunt satisfăcute, toate relele au fost eliminate, toate misterele s-au spulberat.
Gheorghe Iorga