8 mai 2019 – Cezar Amariei la Biblioteca Județeană Bacău
mai 8, 2019 în Evenimente de administrator
Cezar Amariei – Zilele noastre mărunte
La biblioteca Județeană Bacău a avut loc prezentarea cărții de la Editura Polirom, Zilele noastre mărunte, romanul tânărului filolog și jurnalist Cezar Amariei, autorul fiind într-un turneu de lansare a volumului prin orașele țării. La noi, a fost recenzat de profesorii Elena Ciobanu și Adrian Jicu, cu discursuri urmate de o lectură din carte a autorului.
Zilele noastre mărunte prezintă o poveste a unui dandy englez venit pe plaiurile moldave la finele secolului al XVII- lea și care fiind jurnalist ajunge la Galați cu intenția de a face o tipografie. De aici urmează construirea unor personaje și întâmplări relevante situației Moldovei acelor timpuri, oamenilor, tipologiilor sociale, obiceiurilor, așadar cartea s-a dorit și un document istoric și așa a și fost prezentată de cei doi recenzori, in laudatio.
Documentarea autorului a fost amplă, după propriile-i mărturisiri, de la Constantin Giurescu, la Nicolae Iorga și până la Dimitrie Cantemir în Descrierea Moldovei, bibliografie trecută, de altfel, în roman, la final. Este un volum scris cu prospețime și, în același timp, un act de curaj, devoalând analfabetismul moldovenilor acelei epoci, tarele și viciile populației conlocuitoare, amestecul etniilor și națiilor, lipsa științei, înapoierea, hoția… Istoria Moldovei altfel, prin privirea englezului venit întru multiculturalizare, poate fi interpretată mai mult ca o satiră la adresa trecutului moldovenesc și ca diferență de cultură și societate cu marile imperii ale vremii. Sigur că este un roman interpretabil, autorul a avut și câteva întrebări timide din sală, la care a răspuns destins. Ce-ar spune istoricii sau Sadoveanu în Frații Jderi, rămâne la latitudinea fiecărui cititor, dar este o carte recomandabilă.
Au participat scriitori băcăuani: Violeta Savu, Tincuța Horonceanu Bernevic, Mioara Băluță, Rodica Dascălu, Oana Gheorghe, studenți, elevi, ș.a.
Cristina Ștefan