26 mai 2017/Conferințele Bibliotecii Județene „C. Sturdza”- Constantin Cucoș

mai 26, 2017 în Evenimente de administrator

Constantin Cucos – „Dimensiunea paideică a lecturii”

“A format generații întregi de profesori, învățători și educatori. Cursurile și cărțile Domniei Sale s-au fixat adânc în conștiința studenților și a discipolilor săi, devenind repere pentru școala românească postbelică. Nu e doar unul dintre cei mai influenți pedagogi actuali, ci și un intelectual veritabil, dedicat întru totul valorilor spiritului, cărora le-a dedicat întreaga sa activitate.”

Profesorul Constantin Cucos este invitatul special al Conferințelor Bibliotecii Județene „C. Sturdza”. Adrian Jicu

Extrase din Conferința „Dimensiunea paideică a lecturii”:

“Prin scris/citit cultura omenirii este asimilată, tezaurizată, actualizată, generată. Datorită acestei capacități, indivizii și comunitățile devin “nemuritoare”, dăinuie dincolo de perimetrul lor de emergență. Se virtualizează…”

Referitor la criza lecturii/cărții– “E greu de dat un răspuns. Mutațiile sunt evidente.  Soluții? Remodelare, restructurare, reîntemeiere, resituare în raport cu noi determinări tehnice, socio-culturale, personale.”

De ce citim?

“Cititul îmbogățește vocabularul și stimulează,  rafinează comunicarea.”

“Este o cale de formare a gustului estetic.”

“Are valoare terapeutică( face bine sufletului, aduce echilibru interior).”

“Cititul motivează, predispune spre acțiune.”

Iată câteva considerente despre scris/citit, din cadrul conferinței universitarului Constantin Cucoș din Iași, pe lângă multe alte limpeziri ale acestei activități intelectuale uzuală scriitorilor, care, din păcate,  astă-seară au fost în număr mic prezenți în sală.

consemnează Cristina Ștefan