5 oct. 2017- “Viețile poetului” de Viorel Savin- lansare de carte
octombrie 5, 2017 în Evenimente, Proiecte culturale de administrator
În cadrul manifestării “2017- ANUL OVIDIU”- ne-am întâlnit scriitori și prieteni ai “Serilor Literare. Să ne cunoaștem scriitorii” la evenimentul: LANSARE DE CARTE-VIEȚILE POETULUI- de VIOREL SAVIN.
Volumul, în ediţie de lux, este realizat la Editura Vicovia, avându-l consilier ştiinţific pe lect. univ. Adrian Jicu, cu o machetă de Viorel Savin şi o grafică de Ionel Rusei ( imagini de pe Columna lui Traian).
Coordonatorul volumului- Viorel Savin,
studiu introductiv,- dr. în filologie Ana Maria Răducan,
note biografice- lect. univ. dr. Adrian Jicu.
Din cuprinsul volumului:
– Ana Maria Răducan, Același și mereu altul (Viețile lui Ovidiu în dramaturgia românească);
– Vasile Alecsandri, Oviu, Dramă în cinci acturi și în versuri;
– Nicolae Iorga, Ovidiu, poem dramatic în cinci acte;
– Paul Miron, Viața și pătimirile lui Publius Ovidius Naso, comedie amară în trei acte;
– Viorel Savin, Bucuria de a fi îndurerat la Tomis;
– Addenda;
– Viorel Savin, Merităm șansa de a-l sărbători pe Ovidiu (scrisoare deschisă);
– Ana Maria Răducan, Din exil, cu dragoste – jocuri şi variaţiuni ovidiene –;
– Teatrul de Stat Constanța, Comunicat
– Eugen Verman, Anul Ovidius.
Numeroși scriitorii participanți și discursuri efervescente atât despre viața și opera lui Ovidiu, cât și despre volumul-eveniment prezentat de criticul Petre Isachi, criticul Grigore Codrescu, printre vorbitori fiind și George Calcan, Ioan Neacșu, Eugen Verman, Mara Paraschiv, Violeta Savu.
Câteva considerente:
Petre Isachi: Prin acest volum, un scriitor transfigurează alt scriitor- spunea Viorel Savin că în tinerețe credea că seamănă cu poetul. Cei patru autori transpuși în volum, Vasile Alecsandri, Nicolae Iorga, Paul Miron, Viorel Savin, seamănă între ei, operele seamănă între ele având o dimensiune comună: imanența tragicului. O carte unică și actuală. Trebuie citită cu atenție de cei care vor să înțeleagă funcția literaturii, pentru că în afara funcției cognitive sau estetice, prin literatură, neamurile ființează.
Grigore Codrescu: Viorel Savin este un maestru al loviturilor frumoase. cartea m-a impresionat prin eleganță și prin echipa aleasă și nu este de evitat a spune că s-a găsit apreciere la Consiliul Județean Bacău pentru a finanța o carte scumpă și bună. De subliniat ar fi că Ion Rotaru-pe care acum noi l-am uitat- a fost primul care a spus despre Publius Ovidius Naso că este primul poet român. La Viorel Savin perspectiva este uluitoare, culoarea epocii este foarte bine prinsă, o vede realist.
George Calcan: M-a surprins Paul Miron! Toate cele patru opere apasă pe anumite aspecte din viața lui Ovidiu, dar Savin Viorel activează un realism magic, lăsând să se întrevadă fotografia epocii lor.
Eugen Verman: Am adus revista Cartea din 2001, ca argument că Viorel Savin pe unde a fost a tot construit, a făcut din casa Nicu Enea un lăcaș de cult. Cartea aceasta este un eveniment în cultura română. Ce se cunoaște la București despre apariția acestei cărți în literatura română?
Ioan Neacșu; cartea este impecabilă, iar eseul lui Petre Isachi mi-a plăcut pentru că ideea existenței ca exilat este o idee care merită dezvoltată.
Mara Paraschiv: este o carte princeps, va trebui promovată cum se cuvine.
Viorel Savin: Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Am fost întrebat de ce nu fac lansarea în spații notorii acestor evenimente, dar eu am ales Atelierul serilor literare ca o recunoaștere a eforturilor Cenaclului Lira21 a Cristinei Ștefan. Este o foarte bună stare de spirit aici. Despre piesa mea, mi-am asumat un risc. a propune în 1979 un titlu ca Bucuria de a fi îndurerat la Tomis– a fost un risc dar Valentin Silvestru și cei care au premiat piesa au înțeles substanța reală a titlului. Azi criticii se întreabă cum de s-au scris asemenea replici în epoca aceea, a dictaturii. spunea Valentin Ghițulescu: tu nu stii ce-ai scris...Bătrâna și hoțul a fost jucată mult dar a fost și o amenințare pentru mine…aveam piese mai bune. Violeta Savu mi-a făcut o bucurie azi comentând acest lucru.
O atmosferă destinsă astă-seară, o lansare de carte la 18-19 grade răcoare, finalizată cu diplome și cărți premiate din CARTEA ANULUI 2016, cărți discutate și prezentate la Seri Literare, proiectul Să ne cunoaștem scriitorii- Cenaclul Lira21.