Seară literară- 20 aprilie 2017
aprilie 20, 2017 în Proiecte culturale de administrator
Seară literară- 20 aprilie 2017
Pe o vreme de iarnă, cu ninsoare de 24 de ore și frig, nu credeam că vor mai veni invitații mei la seara literară și totuși ne-am desfășurat poveștile și comentariile în atmosfera noastră destinsă grație scriitorilor prezenți: Cornel Galben, Eugen Verman, Atena Ivanovici, Ramona Roman, Costel Hongu, Teodora Puiu și noua participantă, Oana Alexandra Pușcașu.
Cărțile editate de Corgal Press în anul 2016 și participante la CARTEA ANULUI au fost prezentate de editorul lor, Cornel Galben și comentate de participanți.
“1000 de pași”, jurnalul despre cum se scrie și cum se gândește un dicționar de scriitori a fost calificat ca o noutate diaristică pentru că deține secrete de selectare a cronicilor și autorilor, dar și pasaje de viață literară implicată printre scriitorii băcăuani. Eugen Verman a prezentat câteva date biografice ale jurnalistului și scriitorului Cornel Galben: “dețin tot ce a scris, suntem prieteni de o viață și-i știu toate meandrele vieții, inclusiv perioada sa monahală, poate cea mai grea…”
Cristina Ștefan:
Câteva titluri din opera scriitorului:
“«Enescu etern», «Personalități băcăuane», volumele I – II, «Ieșirea de siguranță», «Poeții Bacăului la sfârșit de mileniu. Debuturi 1990 – 2000, «Personalitățile Bacăului», «Personalități băcăuane», volumele III – IV, «Convorbiri fără adiționale», «Lecturi aleatorii» și «Alergând prin subteranele textului».
I-aș zice muncă sisifică dacă nu m-ar uimi rezultatul complet al acestei laborioase arhivări de scriitori și personalități de după ’90, pentru că astăzi, cu sute de edituri, cu sute de reviste care publică literatură, tagma scriitorilor a devenit atât de încăpătoare, încât demersul însuși de a-i descoperi este unul uriaș. Biblioteci cutreierate, informare din om în om, redacții de reviste, prieteni apelați, sunt doar câteva din sursele de informare ale autorului.
Cartea Poeții Bacăului la început de mileniu: debuturi 2000-2010, la editura Pallas Athena, 2015, completează cu 90 de nume, 90 de debuturi literare ale primului deceniu, 90 de recenzii la volumele apărute.”
Oana Alexandra Pușcașu, cu volumul de poezie tradus în engleză și franceză, a avut surpriza de a-și cunoaște editorul și a citit trei poezii din volum.
Atena Ivanovici: “este o poezie sensibilă, plăcută citirii,ar fi bine să continue cu scrisul liric…”
Oana Alexandra Pușcașu- “lucrez în învățământ de 8 ani, m-am axat mai mult pe traduceri, de la acest volum nu am mai scris poezie…”
Cristina Ștefan: “îmi place tenta blagiană a poeziei dvs, îmi place și structurarea versurilor nici minimaliste, dar nici lungi, spun cât trebuie.”
Oana Alexandra Pușcașu: “am găsit în cartea domnului Liviu Dănceanu un aforism care mă explică foarte bine:
Dificil nu e să-ți găsești iubirea pentru care să-ți dai viața ci să descoperi iubirea pentru care să înstrăinezi moartea.”
Liviu Dănceanu este un scriitor cunoscut, spunea Cornel Galben, a publicat și alte cărți la Corgal Press, scrie eseistică muzicală de ani buni, publicând în Ateneu, Plumb și alte reviste de artă. Are până acum peste 200 de compoziții muzicale și îi datorăm Festivalul ,,Zilele Muzicii Contemporane – Bacău” (din 1992) … din 1990 predă cursuri de istoria muzicii, estetică, stilistica barocului ș.a. în cadrul Conservatorului din București.
Despre cartea Corneliei Ichim Pompiliu, “Jean Marais nu plânge niciodată”, aprecierile au fost entuziaste:
Cristina Ștefan:
“Am citit cartea cu uimire să descopăr un stil prozaic autentic și profesionist. M-am regăsit suntem născute ăn același an, am crescut fără tată și mi-am completat istoria, cartea venind după Impostorul Lui Viorel Savin și Copiii războiului a lui Varujan Vosganian. Etapa aceea are multe de istorisit, azi se spun multe minciuni, multe fabulații, e bine că sunt scriitori care decelează diaristic acea perioadă. Tonul sarcastic, umorul, dialogul pregnant și alert face din acest jurnal o bijuterie literară dar și documentară.”
Cornel Galben: “cartea este biografică, vă închipuiți cum e să trăiești fără un tată( era arestat) și cu o femeie care era turnătoare la securitate.”
Cristina Ștefan. “Voi lectura câteva pasaje spre argumentare, e o carte demnă de toată atenția criticii, mă gândesc la un film cu Inelușa în rol principal. De altfel, autoarea demonstrează de mică o afinitate filologică de necontestat( prima schită a publicat-o când avea 11 ani.”
Cărți, ceai,cafea, poză de grup, o seară friguroasă dar caldă în noi descoperiri literare.
Consemnează Cristina Ștefan